Jeugdsportfonds

29 juni 2017

Een mooi bedrag van 400 euro, bestemd voor het Jeugdsportfonds Haaksbergen. Bijeen gerend tijdens de Haaksbergse Engelse Mijlenloop (HEM) door de jeugdige deelnemers aan de CanMerk Kidsfunrun 2017. Op de atletiekbaan van het organiserende AVH nam Edith van Spiegel de cheque in ontvangst. De wethouder is er blij mee: “Weer twee kinderen die kunnen gaan sporten. Fantastisch!”

Net als vorig jaar doneerde de HEM-commissie van AVH de helft van het inschrijfgeld voor de CanMerk Kidsfunrun aan het Jeugdsportfonds. Samen met vrije giften van volwassen HEM-lopers leverde dit 400 euro op. Richard Leussink, voorzitter van de HEM-commissie, liet weten dat ‘iets betekenen voor de maatschappij’ de drijfveer is. “Dat er wordt gesport vinden wij belangrijk. In onze ogen doe je dat niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Dat dit geld een lokale bestemming krijgt is een mooie gedachte.” Hij kondigde aan dat het Jeugdsportfonds in 2018 opnieuw kan rekenen op een bijdrage vanuit de Kidsfunrun.

Armoedegrens
Toen Haaksbergen zich eind 2013 aansloot bij het Jeugdsportfonds Overijssel, was de insteek om voor zo’n 20 kinderen deelname aan een sport financieel mogelijk te maken. Dat zijn er inmiddels ruim 40. Een prachtig resultaat. Tegelijkertijd laat dit helaas zien dat ook een aantal Haaksbergse kinderen onder de armoedegrens leeft, weet Edith van Spiegel. “Lid worden van een sportclub is voor hen meestal niet weggelegd. Professionals uit bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs die werken met deze kinderen, kunnen hen aanmelden bij het Jeugdsportfonds. De kosten van een lidmaatschap en bijkomende benodigdheden worden dan door dit fonds opgebracht”, vertelt ze.

Structurele steun
Het gaat om bewegen, maar ook om erbij horen. “Dat plaatselijke sportverenigingen hier aan bijdragen is hartverwarmend. Dat kan door middel van een sponsoractiviteit. Maar als club zou je misschien ook kunnen overwegen of je voor kinderen uit gezinnen met een erg smalle beurs rechtstreeks iets kunt regelen. Bijvoorbeeld met de contributie.” De wethouder vroeg aandacht voor het signaleren van verborgen armoede. “Stel een kind komt een paar keer kijken bij een training en lijkt het leuk te vinden, maar haakt toch af. Probeer er dan eens achter te komen waarom. Mocht geldgebrek de oorzaak zijn, dan kun je zo’n kind aanmelden voor het Jeugdsportfonds”, aldus Van Spiegel. Ze onderstreepte het belang van structurele steun. “Neem de kosten van een lidmaatschap. Dat is een jaarlijks terugkerend iets. Met een eenmalige bijdrage ben je niet klaar.”

Meer informatie over het Jeugdsportfonds is te vinden op www.haaksbergen.nl.

Blij met een cheque van 400 euro voor het Jeugdsportfonds. Vanaf links: wethouder Edith van Spiegel, Martin Stegehuis (directeur CanMerk Media), Maaike Geerdink (coördinator Jeugdsportfonds Overijssel) en Richard Leussink (voorzitter HEM-commissie).