Wedstrijden jeugd

Wat voor soort wedstrijden zijn er eigenlijk? Wat voor wedstrijden doe ik als pupil of als junior? Hieronder wordt het allemaal kort uitgelegd.

Per categorie:

Pupillen
Het wedstrijdseizoen begint in april. Vaak is de eerste wedstrijd van het seizoen in Haaksbergen zelf. De pupillen hebben een aantal losse meerkampen en 4 medaillewedstrijden.

C/D Junioren
Net als de pupillen hebben de junioren losse meerkampen en 4 medaillewedstrijden. Daarnaast hebben ze competitiewedstrijden. Hierbij wordt er als team van AV Haaksbergen tegen andere teams uit de regio gestreden.

A/B Junioren
Wedstrijden bestaan niet meer uit meerkampen, maar de atleet mag zijn eigen onderdelen kiezen. Is hoogspringen een goed onderdeel? Dan kiest de atleet voor hoogspringen. Daarnaast mogen altijd meerdere onderdelen gedaan worden.

Per soort wedstrijd:

Blokmeerkamp
Een wedstrijd bestaat vaak uit 3 of 4 onderdelen. Per onderdeel wordt een prestatie behaald, waarbij een puntenaantal hoort. Diegene die over de 3 of 4 onderdelen de meeste punten heeft gescoord, heeft de wedstrijd gewonnen.

Daarnaast is er bij dit type wedstrijden vaak nog een lange afstand, die los van de meerkamp staat.

Medaillewedstrijd
In het seizoen, dat loopt van april tot en met september, zijn er 4 medaillewedstrijden: 2 voor de zomervakantie en 2 na de zomervakantie. Aan het begin van het seizoen worden er per onderdeel limieten gesteld. Er wordt een bronzen, zilveren en gouden limiet gesteld.

Competitiewedstrijd
Waar bij andere wedstrijden de atleten de wedstrijd voor zichzelf presteren, is een competitiewedstrijd in teamverband. Elke atleet mag 3 onderdelen doen, per onderdeel worden weer punten toegekend aan de prestaties. Het team dat aan het einde van de dag de meeste punten heeft gescoord, staat bovenaan.

Er zijn 3 competitiewedstrijden in een seizoen. Wanneer een team na deze 3 wedstrijden landelijk bij de beste 12 teams staat, dan mag het meedoen aan de landelijke finale om te strijden voor de nationale titel.

Kampioenschappen:

Meerkamp
Per prestatie op een onderdeel wordt een aantal punten toegekend. De meerkamp duurt twee dagen en wie aan het einde van de tweede dag de meeste punten heeft, mag zich kampioen van het district noemen.

Onderdeel
Per onderdeel krijgt de atleet eerst drie pogingen. Hoort de atleet daarna bij de beste acht of twaalf atleten, dan krijgt hij nog drie pogingen. De beste prestatie telt. Hoort hij daarmee bij de beste drie, dan krijgt hij een medaille.

Clubkampioenschappen
Een meerkamp alleen voor leden van AV Haaksbergen. Diegene met de meeste punten op de meerkamp mag zich een jaar lang clubkampioen noemen en krijgt een wisselbeker.